Esparza House / YUSO

first_imgArchDaily Houses Esparza House / YUSO CopyAbout this officeYUSOOfficeFollowProductsWoodSteelPlastic#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSan RafaelCosta RicaPublished on November 22, 2020Cite: “Esparza House / YUSO” [Casa Esparza / YUSO] 22 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Esparza 住宅 / YUSO是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects Year:  Area:  1345 ft² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: Aserradero San Gabriel, EPA, Grupo Sur, METALCO, Prodex, Xilo 2017 Save this picture!© Roberto D´Ambrosio+ 35Curated by Danae Santibañez Share “COPY” Photographs Electrical Design:José IncerStructural Design:Juan Carlos CorderoCollaborators:Rossana PicónProject Team:Otarola Constructora, YUSOOwner:Luis Bonilla, Ana Ballestero y Ester Bonilla BallesteroBudget:48.500.000 colones/ $84.300 USDCity:San RafaelCountry:Costa RicaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Roberto D´AmbrosioRecommended ProductsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Windowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedWoodTechnowoodPergola SystemsText description provided by the architects. The challenge (and opportunity) of this project was to design a low-budget home that would adapt bioclimatically to its environment through passive design strategies, incorporation of local materials and an optimal spatial relationship with its surroundings to amplify the perceived size of the 125 m2 construction to give the impression of a much larger dwelling.Save this picture!© Roberto D´AmbrosioSave this picture!SectionThe project is characterized by the word “HONESTY”, a concept that was present in all stages of design and construction:HONESTY WITH THE ENVIRONMENT: The construction project was designed to adapt to the environment through: the setting of the building within the surrounding landscape, bioclimatic housing design to ensure the residents’ comfort in an environment characterized by humid tropical forests with high temperatures and humidity, use of materials with low carbon footprint such as wood, implementation of a rainwater harvesting system for domestic use, as well as a wastewater treatment system to separate organic and inorganic waste.Save this picture!© Roberto D´AmbrosioSave this picture!DiagramaHONESTY WITH MATERIALS: From the very beginning of the project, the owners of the dwelling, Luis and Marce, requested the use of materials in their natural dimension and form. In other words, the materials were not manipulated in any way that would alter their aesthetic or structural qualities. For example, the wood used in the building retained its natural finish, metals were only treated with acrylic paints, the PVC was left in its original white finish, and the same goes for all the materials used. On the other hand, the design of the house was adjusted to go hand in hand with the commercial measures of each material, and any excess materials were used in other decorative and architectural elements, such as ceilings. This approach resulted in reduced construction waste in benefit of the environment, as well as reduced construction costs.Save this picture!© Roberto D´AmbrosioSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Roberto D´AmbrosioHONESTY WITH CLIENTS: The owners Luis and Marce had very clear ideas from early on of what they desired from this house, and this vision was discussed in detail during numerous meetings throughout the long design process. During this process, no large-scale presentations or render images were used, which tend to portray a project reference that in most cases does not correspond to the final result. Instead, a digital three-dimensional model was used in all meetings to build a virtual model of the house in cooperation with the clients. As in any project, modifications arose during the construction process and those were included in the same three-dimensional model. All adjustments were carefully reviewed with the clients before implementing them. In the end, the virtual model ended up being a faithful copy of the finished house.Save this picture!© Roberto D´AmbrosioProject gallerySee allShow lessMoonee Ponds Residence / ArchitectonSelected ProjectsCercal House / Atelier DataSelected Projects Share José Antonio Salas, Guillermo León CopyHouses•San Rafael, Costa Rica ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/906286/esparza-house-yuso Clipboard Architects: YUSO Area Area of this architecture project Photographs:  Roberto D´Ambrosio Manufacturers Brands with products used in this architecture project Lead Architect: Costa Rica Esparza House / YUSOSave this projectSaveEsparza House / YUSO “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/906286/esparza-house-yuso Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *