Montblanc House / Studio Velocity

first_img Montblanc House / Studio Velocity ArchDaily Projects Year:  2009 Montblanc House / Studio VelocitySave this projectSaveMontblanc House / Studio Velocity Photographs:  Kentaro KuriharaText description provided by the architects. The plan of a house with a small beauty shop on the first floor. A house for a family of four: the young couple running the shop, their 3 year-old girl, and their newborn. Save this picture!plansRecommended ProductsWindowsSky-FrameRetractable Insect Screen – Sky-Frame FlyFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0WoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationThe site, surrounded by neighboring houses in 3 directions, is in a quiet residential area. Most houses in the area have only 2 stories and one is able to see the mountains far away. Save this picture!© Kentaro KuriharaHowever, the neighboring houses and apartments stand close to the site with their windows opening on to it. So I began to consider how to create an open space in such a tightly enclosed site. The building has a gable-house-shape with a continuous exterior space from the 1st to the 3rd floor under a large inclined roof. 5 large openings in the inclined roof bring sufficient natural light and air, as well as scenery, into the building. The windows, as “voids,” lacking sashes, have a totally different scale from the windows of the neighboring houses. That’s why there is a wondrous scale around the area as if the model had been enlarged. When you’re walking in a forest in the mountains, you feel as though you’re being gently embraced though you’re not actually inside anything. Save this picture!© Kentaro KuriharaAlong the path, where the wind’s breezes encircle the trees’ leaves above, where one can hear the murmur of the wind in the trees, the sounds of the birds singing, and the footsteps of creatures in the hush, there is, I think, an interior-like sense of place, a state that is wholly distinct from urban spaces or open skies. Save this picture!© Kentaro KuriharaOr else, from amongst a thicket, finding a view of the city at the foot of the mountain, or the blue sky streaming through the leaves and so one encounters many such “exteriors” along the way. Save this picture!© Kentaro KuriharaCan we create a place for such experiences in a crowded residential area? One encounters “outside” at various points as you walk upstairs since the semi-exterior spaces are connected and gently covered with a large luminous roof. I hope to create a diversity of “exteriors” with the various angles and heights of the site, appropriately hiding away the views from the neighboring sites, as well as a sense of the neighboring houses’ existence.Project gallerySee allShow lessEroding the Edge: Urban Landscaping in Kyiv Competition / INDEX ArchitectureArticles’Groundbreaking Women in Construction’ ConferenceArticles Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/133039/montblanc-house-studio-velocity Clipboard “COPY” Japancenter_img CopyHouses•Okazaki, Japan Architects: Studio Velocity Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/133039/montblanc-house-studio-velocity Clipboard CopyAbout this officeStudio VelocityOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOkazakiHousesJapanPublished on May 08, 2011Cite: “Montblanc House / Studio Velocity” 08 May 2011. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardDoorsRaynorThermal Sectional Doors – FlexFamily™SinksBradley Corporation USASinks with WashBar Technology – Verge LVQ SeriesExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingStonesCosentinoNon-slip Treatment – Dekton® Grip +Metal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsValflon® Coating in Edmonton Public LibraryWallcovering / CladdingLinvisibileLinvisibile Boiserie and Skirting Systems | OrizzonteMineral / Organic PaintsKEIMMineral Paint in Beethoven HausWall / Ceiling LightsEureka LightingCeiling Recessed Lights – OutlineFurnitureFrapontWood Furniture and EquipmentMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Montblanc House / Studio Velocity是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Kentaro Kurihara+ 13 Share Houses “COPY” Photographslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *